top of page
Zoeken
  • Jan Hogendoorn

Beleggen in Vastgoed, begrippen zoals BAR en NAR

Bijgewerkt op: 11 jul. 2023

Als u net begint met beleggen in vastgoed dan kan het zijn dat de ”vak begrippen” u om de oren vliegen. Om goed te kunnen bepalen of een object voor u als belegger interessant is, wordt er naar het rendement gekeken. Hierbij wordt gesproken over een Bruto Aanvangsrendement (BAR) of een Netto Aanvangsrendement (NAR). In deze blog leg ik u uit wat deze begrippen precies betekenen.


Bereken B A R

Het Bruto Aanvangsrendement wordt dus ook wel een BAR genoemd. Kortweg geeft een BAR uw rendement weer voordat alle aanvangskosten en jaarlijkse kosten van uw opbrengst afgetrokken zijn. U kunt een BAR simpel uitrekenen door de jaarhuur te delen door koopprijs. Op deze manier kunt u snel beoordelen of een object voor u als vastgoedbelegger interessant is of niet.


Hoe bepaalt u de huurprijs

Kijkt u naar objecten die al verhuurd zijn? Dan staat de huurprijs in de advertentie gemeld. U kunt dan dus eenvoudig de BAR uitrekenen. Indien u kijkt naar vastgoed objecten op bijvoorbeeld Funda dan zijn de woningen nog niet verhuurd. U moet dan dus een schatting maken van de huurprijs. Dit kunt u doen door te zoeken naar vergelijkbare verhuurde woningen in de wijk. Platformen zoals HouseHub kunnen u hierbij helpen. U kunt ook informatie inwinnen bij een verhuurmakelaar die erg actief is in het gebied waar u naar vastgoed investeringen zoekt.


Netto Aanvangsrendement

Naast de BAR wordt er ook gesproken over de NAR. Dit is het rendement na aftrek van alle jaarlijkse onderhoudskosten en de aanvangskosten. Deze kosten bestaan onder andere uit:

Jaarlijkse kosten

  • OZ Belasting

  • VvE bijdrage

  • Beheerkosten

  • Reservering onderhoud

Investeringskosten

  • Aankoopfee makelaar

  • Verhuurfee

  • Kosten koper

  • Overdrachtsbelasting (4%)


geld tellen

De formule om de NAR uit te rekenen is vrijwel hetzelfde als de BAR. Alleen deelt u nu de jaarhuur minus alle jaarlijkse kosten door de totale investering (vraagprijs + investeringskosten).

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of heeft u vragen over een ander onderwerp met betrekking tot investeren en vastgoed? Neemt u dan gerust contact met ons op.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page