top of page
Zoeken
  • Jan Hogendoorn

Investeren in een Vakantiewoning op Curaçao?

Bijgewerkt op: 11 jul. 2023


Vuurtoren Klein Curacao

Dit moet je erover weten


In een vakantiewoning investeren is mogelijk de juiste stap om wat extra vermogen op te bouwen. Recreatiewoningen kunnen namelijk voor een mooi rendement zorgen en het is natuurlijk fijn om een eigen vakantiehuis in bezit te hebben. Ben je benieuwd naar het beleggen in vakantiewoningen en wil je weten waar je op moet letten?


Voordelen van het beleggen in een vakantiewoning


De belangrijkste reden om te investeren in een vakantiehuis is het rendement dat een recreatiewoning op kan leveren. Door de vakantiewoning te verhuren, genereer je extra inkomsten. Zo bouw je steeds meer vermogen op. Dat gaat bovendien op een sneller tempo dan wanneer je je spaargeld gewoon op een spaarrekening laat staan.

Kies je ervoor om te investeren in een vakantiewoning, dan heb je als bijkomend voordeel een eigen plek om je vakanties in door te brengen. Dat is ideaal wanneer je zin hebt in een last minute weekje weg of wanneer je vrienden of familieleden wilt ontvangen. Dat maakt beleggen in een vakantiewoning interessanter dan investeren in aandelen.

Een vakantiewoning is bovendien vastgoed. Het grote voordeel is dat je het huis na verloop van tijd ook weer kunt doorverkopen. Verkoop je de woning op het juiste moment? Dan kun je je investering ook weer terugverdienen, mogelijk met een mooie meerwaarde.

Mogelijke nadelen en risico’s van het investeren in een vakantiewoning

Bij een vakantiehuis heb je te maken met een aantal vaste lasten. Staat de woning bijvoorbeeld op een Resort? Dan moet je een parkbijdrage betalen om de faciliteiten te bekostigen. Echter zorgen deze faciliteiten wel vaak voor hogere huuropbrengsten. Daarnaast heb je met onderhoudskosten, verzekeringen, water en energiekosten te maken, waardoor je rendement lager uitvalt. Zorg daarom altijd dat je vooraf inzichtelijk hebt wat jaarlijks je totale opbrengsten en kosten zijn en welk bedrag je overhoudt. Dit bepaalt je uiteindelijke rendement.

Je loopt bovendien het risico dat de investering minder oplevert dan je vooraf gedacht had. Misschien is de locatie minder in trek bij toeristen en kun je de woning dus minder vaak verhuren. Onvoorziene kosten, zoals hoge onderhoudskosten, kunnen je inkomsten ook verlagen. De waarde van je vakantiehuis kan bovendien dalen wanneer de huizenmarkt verslechtert.

The Garden bb

Investeren in een vakantiehuis op verschillende manieren

Er zijn verschillende manieren om in een vakantiehuis te investeren. Zo is het mogelijk om een vakantiewoning te kopen met als doel om hem te verhuren. Wil je juist investeren in een vakantiewoning voor eigen gebruik? Dan brengt dat weer andere voordelen met zich mee. Hier ontdek je wat precies het grote verschil is tussen deze twee doeleinden.


Vakantiehuis verhuren

Je kunt in een vakantiehuis investeren met als doel om deze te verhuren. Door de verhuur dek je de kosten van de recreatiewoning, maar zorg je ook voor extra inkomsten. Het is dus een goede manier om passief inkomen te generen. Je hebt bovendien de mogelijkheid om je investering te laten groeien, waardoor je steeds meer vermogen op kunt bouwen.

Wil je graag je vakantiehuis verhuren, maar wil je er het liefste zo min mogelijk tijd in investeren? Dan is het altijd mogelijk om met een verhuurorganisatie in zee te gaan. Soms verzorgt het vakantiepark zelf de verhuur, terwijl je in andere gevallen een derde partij in moet schakelen. Zij nemen alles uit handen, inclusief het onderhoud van je recreatiewoning. Zo heb je er geen omkijken naar, terwijl je wel rendement genereert.


Vakantiehuis voor eigen gebruik

Ben je van plan om te investeren in een vakantiewoning voor eigen gebruik? Ook dat is een slimme manier om met je geld om te gaan. Vastgoed is namelijk veel minder gevoelig voor inflatie dan geld dat gewoon op een spaarrekening staat. Je kunt er na een aantal jaar altijd voor kiezen om het vakantiehuis te verkopen, waardoor je bijvoorbeeld extra geld voor je pensioen hebt. Je hebt dus altijd een mooi vermogen achter de hand.

Het is natuurlijk ook mogelijk om voor een combinatie van eigen gebruik en verhuur te gaan. Zo heb je een eigen recreatiewoning om van te genieten, maar ook een manier om wat extra geld te verdienen. De verhuuropbrengsten kunnen bijvoorbeeld de vaste lasten van het vakantiehuis dekken.


Welke factoren hebben invloed op het rendement van een vakantiewoning?

Het rendement van je vakantiewoning is afhankelijk van verschillende zaken:

  • De locatie: ligt het vakantiehuis in een populair gebied waar veel toeristen op afkomen? Dit verhoogt de huurprijs.

  • Type woning: is het nieuwbouw of bestaande bouw?

  • De staat van het vakantiehuis: oudere, slecht onderhouden recreatiewoningen brengen meer kosten met zich mee. Dat verlaagt je rendement.

  • Hoe vaak je de woning verhuurt: breng je zelf veel tijd in het vakantiehuis door, dan verminder je je inkomsten. Des te meer je verhuurt, des te hoger je rendement.

Al deze zaken hebben niet alleen invloed op het verhuren van de vakantiewoning. Ze kunnen namelijk ook invloed hebben op de verkoopprijs van het huis. Ben je van plan om je recreatiewoning na verloop van tijd te verkopen? Dan heb je meer kans op een goede prijs wanneer het huis een goede ligging heeft en goed is onderhouden.


Seaqarium beach

Wat is een realistisch rendement?

Wanneer je investeert in een vakantiehuis is het belangrijk om realistisch te blijven. Soms lees je over recreatiewoningen waarmee je een rendement van maar liefst 15% kunt behalen. Dat klinkt mooi, maar in de praktijk zal dat rendement niet haalbaar zijn. Ben je van plan om je vakantiehuis het grootste deel van het jaar te verhuren en heb je een bezettingsgraad van circa 65%? Dan is een rendement van 5% realistisch. Verwacht dus geen gouden bergen van je investering, maar reken op een mooi extra inkomen.


Financiële aspecten van het investeren in een vakantiewoning

Het is belangrijk om te onthouden dat je ook btw betaalt wanneer je gaat investeren in een vakantiehuis.

Heb je een vraag over de fiscale gevolgen van investeren in een vakantiewoning? Dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met een gespecialiseerde belastingadviseur. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid aan deze nieuwe investering begint.


Investeren in een vakantiehuis via CPM Real Estate

Investeren in een vakantiehuis is een goede manier om extra vermogen op te bouwen. Je kunt geld verdienen door het huis te verhuren en de woning mogelijk met meerwaarde verkopen. Het is wel belangrijk om de risico’s in de gaten te houden, zoals hoge onderhoudskosten of een verslechterende woningmarkt. Het is mogelijk om de woning alleen te verhuren, maar je kunt het huis ook (deels) voor eigen gebruik kopen.

Voordat je gaat beleggen in een vakantiehuis is het belangrijk om op de locatie, de staat van de woning en het type huis te letten. Deze zaken beïnvloeden namelijk het rendement.

Ben je klaar om te investeren in een vakantiewoning? Dan kun je altijd contact opnemen met CPM Real Estate om te zien wat er mogelijk is. Ga in gesprek met één van de adviseurs of kijk op de website om het huidige aanbod vakantiewoningen te zien.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page