top of page
Zoeken
  • Jan Hogendoorn

Roerend of Onroerend

Bijgewerkt op: 12 jul. 2023

Als je een woning bezichtigt is deze vaak nog bewoond en ingericht. Voor kopers kan een aansprekende inrichting meespelen om in een woning geïnteresseerd te raken. Echter hoe leuk de inrichting ook is, de meeste mensen weten dat die stijlvolle bank en die mooie tafel niet bij de koop in zitten. Maar wat hoort er nu eigenlijk wel bij het huis? Wat zit er allemaal bij als je een woning koopt.


wit huis

Bij de verkoop van een woning wordt onderscheid gemaakt tussen de onroerende zaak en de roerende zaken. Spreek je verder niets af, dan koop je alleen de onroerende zaak. In de voorlopige koopovereenkomst wordt dit omschreven als ‘het eigendom van het perceel grond met woning en verdere aanhorigheden’ (bijvoorbeeld een carport of schuur). In geval van erfpacht betreft de koop ‘het recht van erfpacht op het perceel grond met de woning en verdere aanhorigheden’. Het gaat dus om de grond en het huis.


walkin

Roerende zaken zijn spullen zoals een bank, kast of spiegel. Roerende zaken vallen niet onder de koop. Het is echter niet altijd duidelijk of iets roerend is of onderdeel is of is geworden van de onroerende zaak. Neem nu een kast. Een losse kledingkast zal over het algemeen door iedereen als roerend bestempeld worden. Maar wat als er sprake is van een losse maar speciaal op maat gemaakte kast in een nis? En de spiegel die zo mooi bij het wastafelmeubel past?


Om onduidelijkheid achteraf te voorkomen is het van belang om afspraken te maken door middel van een zogenoemde lijst van zaken. Hierin wordt aangegeven welke zaken in de woning achterblijven.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page