top of page
Zoeken
  • Jan Hogendoorn

Deze vragen stel je als je een woning gaat bezichtigen

Bijgewerkt op: 12 jul. 2023Vraagteken

Het bezichtigen van een huis is altijd spannend, maar vooral ook heel leuk om te doen. Want wie weet, misschien sta je straks wel in het huis waar je straks in woont. Tijdens een bezichtiging komen er heel veel dingen op je af, dus ga goed voorbereid op pad!

Om je op weg te helpen hebben wij een aantal belangrijke vragen voor je op geschreven.


Vergeet deze vragen niet te stellen!


Hoe lang staat het huis te koop?

Je zal wel denken; het maakt toch niet uit hoe lang een huis te koop staat?

Toch kan de duur wel degelijk van belang zijn.

For sale sign

Allereerst omdat het je gaat helpen een passend bod te doen.

Staat het huis al geruime tijd te koop, dan bestaat de kans dat de eigenaar

eerder akkoord gaat met een lager bod, omdat hij van de woning af wil.

Een andere reden kan zijn dat de woning minder populair is. Ga dan vooral op zoek naar de reden waarom het huis niet eerder is verkocht. Komt het door de wijk? Vertoont de woning gebreken? Of zijn er andere oorzaken?


Heeft de verkoper al een andere woning gevonden?

Heeft de verkoper al een andere woning gevonden, dan is ook nu de kans groot dat hij de huidige woning snel wil verkopen. Dat kan gunstig zijn voor het bepalen van je openingsbod.

Dat kan in dit geval lager zijn, dan wanneer de verkoper nog geen andere woning heeft gevonden en dus geen haast heeft met de verkoop.

Heeft de verkoper al wel een andere woning gekocht, maar moet deze nog gebouwd worden, dan hoeft er niet persé snel gehandeld te worden. Dat kan van invloed zijn op jouw openingsbod. Vergeet daarom deze vraag vooral niet te stellen.


Waarom wordt de woning verkocht?

Dat is zeker handig om uit te zoeken. Je zult hier niet altijd een antwoord op krijgen, maar als je dat wel krijgt dan kun je dat meenemen in jouw overweging.

Voor hetzelfde geld is de reden van verkoop voor jou juist een reden om de woning wél te kopen. Probeer ook te achterhalen hoe lang de verkoper in de woning heeft gewoond. Een snel vertrek kan een rode vlag voor jou betekenen. Dit hoeft uiteraard niet.


Hoe is de buurt om in te wonen?

Ondanks dat je de buurt misschien al wel kent, weet je natuurlijk nooit wie je buren worden. Vraag gerust naar de wijk, de buren en de omgeving. Wat vond de verkoper wel prettig en wat juist niet?

Welke kosten neemt de woning met zich mee?

Wat betaal je bijvoorbeeld aan de Vereniging van Eigenaren bij de koop van een appartement?

Maar ook de onderhoudskosten zijn een belangrijk punt van overweging op het moment dat je de woning wil kopen.


Zijn er veel gegadigden?

mensen rij

Als je een beeld hebt bij de populariteit van de woning, weet je ook of een snelle actie gewenst is of dat je rustig kunt gaan zitten en heroverwegen. Op basis van de populariteit kun je ook besluiten om wel of geen voorwaarden op te nemen in een voorlopig koopcontract, wanneer het zover is.


Kan ik spullen overnemen?

Vloeren, rolgordijnen met de juiste afmetingen, een rails met lampen in de woonkamer. Het zijn allemaal roerende zaken van de woning die de verkoper in principe niet achter hoeft te laten. Toch kun je daar met de verkoper prima afspraken over maken. Vraag er gerust naar tijdens een bezichtiging. Natuurlijk zijn er nog veel meer zaken die je tijdens een bezichtiging bespreekbaar wil maken.

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page