top of page
Zoeken
  • Jan Hogendoorn

De Zoektocht Naar De Perfecte Koopwoning

Bijgewerkt op: 12 jul. 2023

Het is in de huidige woningmarkt lastig om een woning te vinden, laat staan een woning die exact voldoet aan jouw wensen. Het aanbod is te klein, te duur of wordt zo voor je neus weggekaapt. Kun je wel wat hulp gebruiken? Lees dan verder en bekijk de mogelijkheden.

Dreamhouse


Wat Is Een Aankoopmakelaar?

De aankoopmakelaar, of kortgezegd makelaar, specialiseert zich in het vinden van woningen voor kandidaat kopers. Het grootte verschil tussen een aankoopmakelaar en verkoopmakelaar is dat de aankoopmakelaar de belangenbehartiger is voor de kandidaat koper en niet van de verkoper (hier verder ‘makelaar’ genoemd).

Deze makelaar ondersteund zijn klant bij de contractonderhandelingen, inspecties en uiteraard de zoektocht naar een geschikte woning. Hierbij is het van belang dat hij/zij beschikt over een groot netwerk, vereiste kennis en ervaringsdeskundige is in het zoekgebied waar de koper zoekt.


Werkzaamheden Aankoopmakelaar?

De werkzaamheden van deze makelaar bestaan onder andere uit:


· Het Opstellen Van Een Zoekprofiel

Samen met de makelaar zal er een zoekprofiel worden opgesteld.

Zoekprofiel

Maak in dit zoekprofiel inzichtelijk wat je zoekt in een woning en aan welke eisen deze moet voldoen. Het kost veel tijd om woningen aan te bieden die niet voldoen aan jou wensen. Wees daarom zo specifiek mogelijk in je zoekprofiel zodat je sneller een woning vindt die aansluit bij jou wensen.


In het zoekprofiel wordt onder andere gekeken naar de locatie, aantal slaapkamers, koopprijs enzovoorts. Indien het profiel niet realistisch is voor de huidige woningmarkt zal de makelaar dit direct laten weten. Hoe vervelend dit ook kan zijn, een makelaar is een specialist in de woningmarkt en weet als geen ander welk aanbod er is, gaat komen en wat de gemiddelde prijs zal zijn. Is de wens niet realistisch dan kun je dit maar beter meteen weten voordat je veel tijd en dus geld verliest met zelf zoeken.


· De Zoektocht Naar Een Woning

Dankzij het opstellen van een goed zoekprofiel zal een makelaar alleen woningen voorstellen die aan jouw zoekprofiel voldoen. De makelaar beschikt over een groot netwerk en krijgt met behulp van collega’s inzicht in het on- en offline aanbod. Nog voor dat de woning op adverteerderswebsites staan kan hij al aan de slag met het benaderen van de verkoopmakelaar(s). Hierdoor ben je als een van de eerste op de hoogte van het nieuwe aanbod in deze hectische woningmarkt en kom je sneller in aanmerking voor een bezichtiging.


· Bezichtigen

Ook bij een bezichtiging sta je er niet alleen voor. De makelaar gaat mee en controleert de woning op zichtbare bouwkundige gebreken. Wat zijn de totale maandelijkse kosten, wat betaal ik aan belastingen en wat kost het opknappen van de woning zoals verven, vloerleggen enzovoorts. Dit zijn dingen die vaak over het hoofd worden gezien maar veel kosten met zich meebrengen. Een makelaar kan je helpen een goed inzicht te krijgen van de totaal kosten voor je ergens ja op zegt.

Na de bezichtiging wordt de woning geëvalueerd. Omdat de makelaar niet persoonlijk betrokken is bij de woning kan hij andere afwegingen maken en geeft hij zijn objectieve mening. Zeker bij een eerst bezichtiging is het fijn dat er iemand met ervaring mee gaat die jouw belangen behartigd.


· Opstellen koopovereenkomst

Als er een geschikte woning gevonden is en er wordt besloten de woning te kopen dan zal er door de verkopende partij een contract worden opgesteld. Deze overeenkomst (het koopcontract) zal worden gedeeld met koper, verkoper en betrokken makelaar(s).

De makelaar die jouw belangen behartigd leest het contract grondig door en controleert de voorwaarden op juridische correctheid. Er zal onder andere worden gekeken naar de, ontbindende voorwaarden (indien nodig), waarborgsom, koopprijs, notaris keuze en overige bepalingen.

Na dat het papierwerk voldoet aan alle voorwaarden neemt de makelaar het contract met je door. Bij vragen kun je bij hem terecht en waar nodig neemt hij contact op met de verkopende partij. Nadat alles is doorgenomen kan er getekend w

De makelaar is aanwezig bij de sleuteloverdracht om te controleren of er wordt opgeleverd conform de overeengekomen afspraken.

Sleutel in hand

Er wordt vlak voor het passeren van de akte een grondige inspectie uitgevoerd waarin ook de meterstanden en eventuele gebreken worden opgenomen.

Nadat de inspectie heeft plaatsgevonden zullen partijen bij de noatris de akte van levering doornemen en tekenen daarna zullen de sleutels worden overgedragen en ben je een prachtige woning rijker. Alvast veel woonplezier in je nieuwe (t)huis!
Wat Kost Een Aankoopmakelaar?

Een makelaar rekent bemiddelingskosten, ook wel courtage genoemd. Deze kosten mag hij alleen rekenen aan de opdrachtgever, in dit geval de kandidaat koper, en niet óók nog eens aan de verkoper. Dat zou bovendien een verstrengeld belang op kunnen leveren.

De gemiddelde kosten voor een makelaar bedragen tussen de 1 en 1,5% van de uiteindelijke koopsom + 6% O.B. (omzet belasting).

Deze kosten mogen in rekening worden gebracht voor elk type woning.

Afhankelijk van de uit te voeren werkzaamheden kan een makelaar ervoor kiezen dit tarief aan te passen naar aard van de werkzaamheden. Steeds vaker wordt er een vast bedrag of vast aantal bezichtigingen afgesproken. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer er een woning gezocht wordt in een lastiger gebied. In dit gebied zal het ook voor een makelaar meer tijd en dus meer geld kosten een geschikte woning te vinden.


Samenvattend

Een makelaar kan veel werkzaamheden van je overnemen en beschikt over een groot netwerk waardoor je sneller een woning zult vinden. Of een makelaar bij jou past is dan ook afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Ben je op zoek naar een woning in een lastiger gebied of lastiger segment dan kan het nooit kwaad eens een vrijblijvend gesprek aan te vragen. In dit gesprek zal direct duidelijk worden of de makelaar het verschil voor jou kan maken en welke kosten hieraan verbonden zijn.


Ten Slotte:

Denk goed na over welke makelaar je kiest. Ben je nog niet volledig overtuigt na een gesprek? Bekijk dan ook eens de reviews, vraag je familie en vrienden of ze bekend zijn met deze makelaar en bekijk de website. Het is belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij iemand die je belangen behartigd.

Hopelijk heeft deze blog je een completer beeld gegeven wat een aankoopmakelaar doet en wat hij voor jou kan betekenen. Ben je zelf opzoek naar een makelaar of heb je hier vragen over? Aarzel niet en neem contact met ons op!


Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.
bottom of page